MEGDÖBBENTŐ
Megdöbbentő!? vagy inkább tévhit.
Melyiket válasszam!?
Édes-nemes!? - az egyik legrosszabb választás!!
Csemege!? - nem édes paprikát jelöl, hanem minőségi osztályt!!
Tekintettel arra, hogy mindenki minőségi, házi jellegű, azaz tűzpiros, kellemes ízű és aromájú fűszerpaprikához szeretne hozzájutni, ezért én kizárólag a különleges, kis szériában előállított paprikát választanám.
Ugyanis a fűszerpaprika esetében a következő minőségi osztályok a szabvány szerintiek, melyet alapvetően a paprika természetes szinezék anyag tartalma szerint sorolnak be:
-
osztály -Különleges (130 ASTA felett)
-
osztály -Csemege (110-129 ASTA)
-
osztály - Édes-nemes (93-109 ASTA)
-
osztály - Rózsa (60-92 ASTA)
Tapasztalatom alapján a vevők 90%-a az édes-nemes paprikát keresi, ami a jelenlegi minőségi osztályba sorolás alapján (III. osztályú) a legkevésbé piros paprika. Amiből hiába használnak nagyobb mennyiséget a főzés során, ugyanazt a szín- és ízhatást sosem tudják elérni, mint a minőségi paprika esetében. Továbbá nem gazdaságos, mert nagyobb mennyiségi felhasználás esetében sem érik el a kívánt hatást.
De nem azért vásárolnak fűszerpaprikát, hogy élénkpiros színű és kellemes ízű ételt készítsenek????
Ha fontos a gazdaságosság!! - ha összehasonlítják az édes-nemes és a különleges fűszerpaprika beszerzési árát, akkor bizonyára látják, hogy nincs akkora különbség közötte, mint a gyengébb minőségű paprika használata során szerzett íz- és színveszteség, az elkészített étel esetében!!
Gondolják át!
Véleményem szerint a főzés során az alapanyagokat tekintve az egyik legkevesebb költségtétel a fűszerpaprika..viszont ha nem a minőségit használják, akkor az egész ételt tönkreteszik vele..kérdés, hogy megéri-e?
A puding próbája az evés- javaslatom -,hogy meg kell próbálni!
Hódi Ágota
|