MEGDÖBBENTŐ

Megdöbbentő!? vagy inkább tévhit.

Melyiket válasszam!?

Édes-nemes!? - az egyik legrosszabb választás!!

Csemege!? - nem édes paprikát jelöl, hanem minőségi osztályt!!

Tekintettel arra, hogy mindenki minőségi, házi jellegű, azaz tűzpiros, kellemes ízű és aromájú fűszerpaprikához szeretne hozzájutni, ezért én kizárólag a különleges, kis szériában előállított paprikát választanám.

Ugyanis a fűszerpaprika esetében a következő minőségi osztályok a szabvány szerintiek, melyet alapvetően a paprika természetes szinezék anyag tartalma szerint sorolnak be:

  1. osztály -Különleges (130 ASTA felett)

  2. osztály -Csemege (110-129 ASTA)

  3. osztály - Édes-nemes (93-109 ASTA)

  4. osztály - Rózsa (60-92 ASTA)

Tapasztalatom alapján a vevők 90%-a az édes-nemes paprikát keresi, ami a jelenlegi minőségi osztályba sorolás alapján (III. osztályú) a legkevésbé piros paprika. Amiből hiába használnak nagyobb mennyiséget a főzés során, ugyanazt a szín- és ízhatást sosem tudják elérni, mint a minőségi paprika esetében. Továbbá nem gazdaságos, mert nagyobb mennyiségi felhasználás esetében sem érik el a kívánt hatást.

De nem azért vásárolnak fűszerpaprikát, hogy élénkpiros színű és kellemes ízű ételt készítsenek????

Ha fontos a gazdaságosság!! - ha összehasonlítják az édes-nemes és a különleges fűszerpaprika beszerzési árát, akkor bizonyára látják, hogy nincs akkora különbség közötte, mint a gyengébb minőségű paprika használata során szerzett íz- és színveszteség, az elkészített étel esetében!!

Gondolják át!

Véleményem szerint a főzés során az alapanyagokat tekintve az egyik legkevesebb költségtétel a fűszerpaprika..viszont ha nem a minőségit használják, akkor az egész ételt tönkreteszik vele..kérdés, hogy megéri-e?

A puding próbája az evés- javaslatom -,hogy meg kell próbálni!

 

Hódi Ágota